Το ενημερωτικό μπλογκ για φοιτητές
Καλέστε μας : 210-9211527

Πτυχιακές εργασίες: Ποιοι οι άξονες βαθμολόγησης των φοιτητών

Σε προηγούμενο άρθρο άρθρο μας Πώς να επιλέξετε την πτυχιακή εργασία που σας ταιριάζει δώσαμε ένα πολύ καλό ορισμό για τις πτυχιακές εργασίες.

Εδώ αρκεί απλά να επαναλάβουμε ότι η πτυχιακή εργασία είναι θεσμοθετημένη σε πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ κι εκπονείται στο τελευταίο έτος σπουδών. Προϋπόθεση για να αναλάβει πτυχιακή ένας φοιτητής είναι να έχει παρακολουθήσει µε επιτυχία όλα τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών του.

Η πτυχιακή αποτελεί μια εκτεταμένη εργασία πάνω σε ένα θέμα που σχετίζεται µε το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος και αποτελεί προϋπόθεση για την λήψη πτυχίου.

Στην πτυχιακή του εργασία ο φοιτητής έχει την δυνατότητα να εφαρμόσει και παράλληλα να εμπλουτίσει και να διευρύνει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την διάρκεια των σπουδών του.

3 βασικοί άξονες βαθμολόγησης των φοιτητών στις πτυχιακές εργασίες τους

Ο φοιτητής βαθμολογείται για την πτυχιακή εργασία του σε τρείς άξονες:

#1 Άξονας βαθμολόγησης πτυχιακής εργασίας : Περιεχόμενο

Το περιεχόμενο της πτυχιακής εργασίας διαδραμματίζει καθοριστικό ρόλο στην βαθμολογία που θα λάβετε. Η εμφάνιση δε του γραπτού κειμένου είναι εξίσου πολύ σημαντική για την βαθμολογία σας (ενδεδειγμένος τρόπος ανάπτυξης του θέματος, ολοκληρωμένη εργασία, εμπλουτισμένο κείμενο κ.ά.).

#2 Άξονας βαθμολόγησης πτυχιακής εργασίας : Παρουσίαση

Στο τέλος της πτυχιακής καλείστε να παρουσιάσετε την εργασίας. Βαθμολογείστε επομένως για τον τρόπο παρουσίασης της εργασίας σας (μεστός λόγος, άνεση λόγου, διαφάνειες, εκτέλεση εφαρμογής). Επόμενως δεν αρκεί απλά η σύνταξη της γραπτής αναφοράς σας. 

#3 Άξονας βαθμολόγησης πτυχιακής εργασίας : Γνώσεις

Τέλος θα βαθμολογηθείτε και για τις γνώσεις που αποκομίσατε από την εργασία. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχετε κατανοήσει σε βάθος το θέμα, να μπορείτε να αναλύσετε και να συνθέσετε την γνώση που απέκτησατε, να έχετε γρήγορη-αβίαστη απόκριση σε ερωτήσεις και να τεκμηριώνετε τις απαντήσεις σας µε κατανοητό τρόπο.

Ποιες σχολές είναι πιο αυστηρές στη βαθμολόγηση;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δεν είναι εύλογη. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθορίσουμε σε ποιες σχολές η βαθμολόγηση της πτυχιακής εργασίας είναι πολύ αυστηρή σε σχέση με άλλες σχολές. Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες συμβάλλουν άλλωστε σε αυτό. Για παράδειγμα ο καθηγητής υπέυθυνος της πτυχιακής εργασίας σας παίζει σημαντικό ρόλο στην βαθμολόγηση που στη συνέχεια θα λάβετε.

Αν εστιάσετε την προσοχή σας στους 3 παραπάνω άξονες, να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι επιτυχημένο!

Πτυχιακές εργασίες: Μοιραστείτε την εμπειρία σας μαζί μας!

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν έχετε περισσότερες απορίες και δυσκολίες για τις πτυχιακές εργασίες σας.

1 Comment