Άρθρα

Έχει σημασία ο Βαθμός Πτυχίου; Οι Ειδικοί απαντούν

Έχει σημασία ο Βαθμός Πτυχίου

Πολλοί φοιτητές μας ρωτάνε έχει σημασία ο βαθμός πτυχίου; Είναι πράγματι ένα ερώτημα που έχει μια λογική την σύγχρονη εποχή.Η κατοχή πανεπιστημιακού πτυχίου θεωρείται σημαντική από πολλούς εργοδότες. Το ερώτημα που πρέπει να εξετάσουμε είναι αν το πτυχίο είναι η μόνη πόρτα για ένα επιτυχημένο μέλλον. Το 41% των φοιτητών πανεπιστημίου εγκαταλείπουν τις σπουδές τους πριν από την ολοκλήρωση του πτυχίου τους. Η αναφορά έγινε, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενώ η απόκτηση πτυχίου είναι ο στόχος της μετάβασης στο πανεπιστήμιο, είναι ανακριβές να πούμε ότι οι εγκαταλείψεις δεν ωφελούνται από το χρόνο που πέρασαν στο πανεπιστήμιο.Η διάκριση που πρέπει να κάνουμε είναι μεταξύ εκείνων που δεν παρακολούθησαν ποτέ πανεπιστήμιο, εκείνων που παρακολούθησαν αλλά τα παράτησαν και εκείνων που έλαβαν πτυχίο πανεπιστημίου. Κάνοντας αυτή τη σύγκριση, ίσως μπορέσουμε να απαντήσουμε στο κύριο ερώτημα σχετικά με το εάν είναι απαραίτητο ή όχι ένα πανεπιστημιακό πτυχίο σήμερα.

Γιατί έχει σημασία ο βαθμός πτυχίου και ποια η βαρύτητα του πανεπιστήμιου

Επιλογή σταδιοδρομίας

Η επιλογή σταδιοδρομίας που κάνουν οι νέοι όταν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους είναι ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη ως προς το εάν απαιτείται ή όχι πτυχίο πανεπιστημίου πόσο μάλλον η αξία του βαθμού. Όσοι επιλέγουν να εισέλθουν σε ένα από τα επαγγέλματα με το να γίνουν τεχνίτες ή έμποροι, προφανώς δεν χρειάζεται να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο για να πληρούν τις προϋποθέσεις στον τομέα που έχουν επιλέξει. Θα πρέπει, ωστόσο, να φοιτήσουν σε εμπορική σχολή ή άλλο ίδρυμα επαγγελματικής εκπαίδευσης για να αποκτήσουν τα κατάλληλα προσόντα.  Για όσους επιλέγουν να εισέλθουν σε τομείς δραστηριότητας όπου η συμμετοχή σε μια επαγγελματική εταιρεία, είναι υποχρεωτική προκειμένου να εξασκηθούν στον τομέα που επιλέξατε ως επαγγελματίας, ένα μεταπτυχιακό είναι απαραίτητο. Σίγουρα ο φοιτητής αναρωτιέται πως να βελτιώσει τους βαθμούς του. Εφόσον θέλει να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Η επόμενη ομάδα που εξετάζουμε είναι εκείνες που παρακολούθησαν το πανεπιστήμιο αλλά τα παράτησαν πριν από την ολοκλήρωση ενός πτυχίου. Οι κύριοι λόγοι για την εγκατάλειψη, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που έγινε το 2011, είναι η αδυναμία ανταπόκρισης στις ακαδημαϊκές απαιτήσεις του επιλεγμένου μαθήματος, η έλλειψη κεφαλαίων για συνέχιση και η επιθυμία να εισέλθετε στο χώρο εργασίας για διάφορους λόγους, όπως χρήματα, καλές προσφορές εργασίας και η συνειδητοποίηση ότι ένα πτυχίο κολεγίου δεν είναι απαραίτητο. Η άλλη ομάδα είναι εκείνες που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους για να προχωρήσουν στην επιχείρηση. Το αν έχει σημασία ο βαθμός πτυχίου εξαρτάται πλέον και από τον εργοδότη. Σίγουρα όμως αποτελεί ένα πλεονέκτημα στο βιογραφικό σας.

Έχει σημασία ο Βαθμός Πτυχίου; – Η Επαγγελματική Διαδρομή

Όσοι έχουν επιλέξει επαγγελματικές οδούς σταδιοδρομίας όπου το άτομο θα ασκεί ιδιωτική πρακτική, όπως γιατροί, οδοντίατροι, δικηγόροι ή λογιστές, ενώ οι άλλοι, περισσότερο στους τομείς της επιστήμης και της μηχανικής, θα απασχολούνται συνήθως στον ιδιωτικό τομέα. Η απόκτηση πανεπιστημιακού πτυχίου θα εξασφάλιζε, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, έναν ασφαλή και πλούσιο τρόπο ζωής με τον ίδιο βαθμό ασφάλειας μετά τη συνταξιοδότηση. Αν και είναι αδύνατο σε ένα άρθρο όπως αυτό να εξεταστούν όλα τα διάφορα επαγγέλματα και τα πτυχία, η σημασία της απόκτησης πανεπιστημιακού πτυχίου δεν πρέπει να υποτιμάται. Υπάρχουν φυσικά πολλοί τομείς απασχόλησης όπου το πτυχίο παρέχει πλεονέκτημα, αλλά δεν είναι απαραίτητο, με την εργασιακή εμπειρία συχνά να αντισταθμίζει την έλλειψη εκπαιδευτικών προσόντων. Άρα λοιπόν μια απάντηση στο ερώτημα για το αν έχει σημασία ο βαθμός πτυχίου στην Ελλάδα, θα λέγαμε να προσπαθήσετε να κερδίσετε το μέγιστο δυνατό.

Ωστόσο, πολύ συχνά οι εργοδότες τείνουν να προτιμούν τα εκπαιδευτικά προσόντα και τη νεολαία πριν από την εμπειρία που γενικά πηγαίνει με την ηλικία. Καθώς πλέον που οι διπλωματικές εργασίες γίνονται όλο και δυσκολότερες ο βαθμός του πτυχίου έχει εξελιχθεί σε ένα μαραθώνιο.

Οι εγκαταλείψεις των σπουδών

Όποτε αυτό το θέμα τίθεται για συζήτηση, κάποιος είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε μια λίστα με τα ονόματα αυτών που πέτυχαν. Παρά το γεγονός ότι είχαν εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο. Θα μαζέψουν ονόματα όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο Λάρι Έλισον και ο Στιβ Τζομπς. Μεταξύ άλλων που όχι μόνο πέτυχαν, αλλά έγιναν παγκοσμίου φήμης και εξαιρετικά πλούσιοι. Δύο από αυτούς είναι μεταξύ των δέκα πλουσιότερων ανδρών στον κόσμο, και ενώ αρκετοί άλλοι είναι οι δικαιούχοι κληρονομικού πλούτου. Ο Μπιλ Γκέιτς – που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας – και ο Λάρι Έλισον είναι αυτοδημιούργητοι άνθρωποι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρόλο που ορισμένα από αυτά τα άτομα εγκατέλειψαν το πανεπιστήμιο, ξεκίνησαν σε δραστηριότητες που σχετίζονται κυρίως με τον κόσμο των υπολογιστών με επιχειρηματικούς συνεργάτες που είχαν γνωρίσει ενώ ήταν στο πανεπιστήμιο.

Αν και μπορεί να μην είχαν πάρει πτυχίο, το να ήταν στο πανεπιστήμιο σήμαινε ότι γνώρισαν ομοϊδεάτες τους που έπαιξαν ρόλο στις μελλοντικές τους επιτυχίες. Ο Μπιλ Γκέιτς ξεκίνησε να παίζει με υπολογιστές και να κάνει προγραμματισμό ενώ ήταν ακόμη στο σχολείο και μάλιστα έγραψε ένα αλγοριθμικό πρόγραμμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Αυτός ο τύπος αλγοριθμικού προγράμματος έγινε ουσιαστικό μέρος της ανάπτυξης της διαδικτυακής πλατφόρμας συναλλαγών παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιούν εκατομμύρια διαδικτυακοί επενδυτές που ασχολούνται με τη διαπραγμάτευση δυαδικών επιλογών. Αν και δεν προεξοφλούσε ούτε μια στιγμή την επιτυχία της Microsoft και το τι σημαίνει, το αλγοριθμικό πρόγραμμα έχει κερδίσει δισεκατομμύρια για τους διαδικτυακούς εμπόρους παγκοσμίως.

Που είναι τώρα?

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το 2011 υπήρχαν 21 εκατομμύρια φοιτητές σε πανεπιστήμια και κολέγια στις Η.Π.Α., με ποσοστό εγκατάλειψης 41%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 8 εκατομμύρια φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους σε κάθε κύκλο 5 ή 6 ετών. Αν και ακούμε για τις λίγες ιστορίες επιτυχίας εγκατάλειψης που συζητήσαμε νωρίτερα, τίποτα δεν έχει ακουστεί ποτέ για τα εκατομμύρια άλλων μαθητών που επίσης τα παράτησαν. Πολλές φορές οι φοιτητές αντιμετωπίζουν δύσκολες προσωπικές καταστάσεις ακόμα και σε συναινετικό διαζύγιο, που τους αποσυντονίζει.

Όσοι αποκτούν πανεπιστημιακά πτυχία και στη συνέχεια πετυχαίνουν στα επαγγέλματα καθώς και στις επιχειρήσεις, παραμένουν ανώνυμοι στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά υπερβαίνουν κατά πολύ τη μικρή μειοψηφία των εγκαταλείψεων που πετυχαίνουν πέρα ​​από τις προσδοκίες. συμπέρασμα Η ικανότητα επιτυχίας στη ζωή φαίνεται να ενισχύεται με την φοίτηση στο πανεπιστήμιο, ενώ η ολοκλήρωση του πλήρους προγράμματος σπουδών και η απόκτηση πτυχίου πρέπει σίγουρα να θεωρηθεί ότι αξίζει τον κόπο. Οι εργασίες ΕΑΠ από την άλλη στη πλειονότητα των περιπτώσεων είναι μια δουλειά που χρίζει υποστήριξης από ειδικούς επαγγελματίες.

Συμπερασματικά

Ο βαθμός εξειδίκευσης που βρίσκουμε σε ορισμένους τομείς δραστηριότητας έχει καταστήσει την εξειδικευμένη εκπαίδευση απαραίτητη. Αυτή η ανάγκη μπορεί να καλυφθεί μόνο σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον, όπως ένα πανεπιστήμιο, για τη βελτίωση της κοινωνίας γενικότερα. Έχοντας πει όλα αυτά, ενώ ένα πτυχίο πανεπιστημίου είναι απαραίτητο σε πολλές δραστηριότητες. Οι τεχνίτες και πολλοί άλλοι χωρίς πτυχία εκπληρώνουν μια ζωτική και σημαντική λειτουργία στην καθημερινή μας ζωή. Η απάντηση στο αρχικό ερώτημα για το αν έχει σημασία ο βαθμός πτυχίου πρέπει στη συνέχεια να βρίσκεται στην επιλογή της σταδιοδρομίας. Ορισμένοι απαιτούν πτυχίο πανεπιστημίου ως απαραίτητο, ενώ άλλοι δεν χρειάζεται να έχουν την ίδια ποσότητα ακαδημαϊκής συμβολής για να είναι χρήσιμα και ενεργά μέλη της κοινωνίας.